Header

Een gedragskundige probeert jou zo goed mogelijk te leren kennen. Zo kan de gedragskundige bepalen hoe jij het beste begeleid én ondersteund kunt worden. Samen met begeleiders en andere behandelaren. Iedereen die bij De Twentse Zorgcentra woont of naar dagbesteding komt, krijgt een eigen gedragskundige.

 

Wat doet een gedragskundige?

Een gedragskundige helpt jou een mooi leven te leiden. Bij De Twentse Zorgcentra doen we dat door jou goed te leren kennen. Iedereen heeft zijn eigen gedragskundige die 24 uur per dag bereikbaar is. Samen onderzoeken we jouw gedrag. Zo zorgen we ervoor dat jij de beste begeleiding en ondersteuning krijgt, die ook echt bij jou past. Is een dagprogramma voor jou de beste oplossing? Of heb je misschien bepaalde therapie nodig? Zo kun jij je het beste ontwikkelen om zo zelfstandig mogelijk te leven.

Waar kunnen gedragskundigen bij helpen?

  • Jezelf beter leren kennen en je gedrag beter leren begrijpen
  • De juiste begeleiding en ondersteuning vinden
  • Therapie

Voor wie zijn de gedragskundigen handig?

Iedereen met een verstandelijke beperking bij De Twentse Zorgcentra krijgt een eigen gedragskundige. Gedragskundigen coachen daarnaast ook begeleiders, zodat zij op de beste manier om kunnen gaan met hun cliënten. Ze leren bijvoorbeeld hoe je goed aansluit bij de behoeftes van cliënten en hoe ze rekening kunnen houden met hun omgeving.

 

Marina, gedragskundige

Wij onderzoeken hoe we het leven van een cliënt zo mooi mogelijk kunnen maken.

 

Hoe werkt gedragskunde?

Een gedragskundige stelt je veel vragen over jouw leven, maar kijkt ook goed naar hoe jij je in de groep of op je werk gedraagt. Want soms is het niet zo gemakkelijk om te vertellen hoe je je voelt. Door gesprekken en testjes komen we erachter hoe jouw gedrag werkt. Waar word jij blij van? En hoe reageer je dan? Ook praat een gedragskundige met je familie, begeleiders, andere behandelaren en andere mensen die belangrijk voor je zijn en je goed kennen. Denk aan leraren of werkbegeleiders. Zo leert de gedragskundige je goed kennen. Na dat onderzoek is het ook duidelijk welke begeleiding bij jou past. Dat is voor iedereen anders. Soms ga jij zelf iets doen, bijvoorbeeld een dagprogramma. En soms leren jouw begeleiders iets nieuws, bijvoorbeeld wat ze het beste kunnen doen als jij boos of verdrietig bent.

Wil je meer weten over gedragskunde?

Neem contact op met het CliëntServiceBureau: zij helpen je verder met het regelen van een afspraak bij de gedragskundige.

088 – 430 44 44Mail ons