Header

Cliëntondersteuning kan altijd en op allerlei manieren handig zijn. Je hebt recht op gratis en onafhankelijke ondersteuning. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina.

Wat is cliëntondersteuning?

Een cliëntondersteuner denkt met je mee over zorg en hulp. Wat past bij je en waar moet je voor kiezen? Een goede ondersteuner is onafhankelijk en werkt dus niet voor bedrijven die zorg leveren, of zorgindicaties maken. Jouw eigen sociale netwerk speelt ook een rol bij het zoeken naar oplossingen. Denk aan je familie, mantelzorgers of vrienden.

De cliëntondersteuner weet wat voor zorg er in de buurt mogelijk is. Ook kan de ondersteuner met je mee naar het gesprek waarin er wordt gekeken wat voor zorg je nodig hebt.

Wat kan een cliëntondersteuner voor je doen?

Je krijgt meer informatie, advies en hulp bij het maken van keuzes. Bijvoorbeeld:

  • Informatie en advies.
    Over het zorgaanbod in jouw buurt, welke vormen van zorg er zijn of hoe lang de wachtlijsten zijn.
  • Hulp bij het kiezen voor een zorgaanbieder die het beste bij je past.
  • De invulling van jouw zorg.
    Bijvoorbeeld bij het maken van jouw persoonlijke plan. Dit gaat over het inrichten van je leven en de zorg die daarbij past. Denk aan wonen in een zorgorganisatie, thuis wonen met hulp of een andere oplossing.
  • Maken van een zorg‐ of ondersteuningsplan.
    Je krijgt hulp bij het maken, checken en aanpassen van je zorg- of ondersteuningsplan. Hierbij moet je denken aan de afspraken die je maakt met je zorgverlener. De cliëntondersteuner kan mee naar dit gesprek gaan.
  • Gesprek tussen je zorgaanbieder en jezelf.
    Wil je de zorg anders, maar lukt het niet om dat af te spreken? Dan kan de cliëntondersteuner je helpen met dat gesprek!

Wie regelt de cliëntondersteuning?

Cliëntondersteuning hoort bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz) voor volwassenen, kinderen en jongeren.

Cliëntondersteuning vanuit de Wmo en de Jeugdwet

De gemeente regelt de cliëntondersteuning voor een aantal onderwerpen:

  • Wmo-ondersteuning (goed voor jezelf zorgen en meedoen in de samenleving)
  • Jeugd en gezin
  • Wonen
  • Onderwijs
  • Zorg betaald door de zorgverzekeraar vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw)

Wie geeft onafhankelijke cliëntondersteuning in jouw gemeente?

In elke gemeente regelt een andere organisatie de cliëntondersteuning. MEE en Zorgbelang doen het vaak, maar het kan ook een andere organisatie zijn. Op de website regelhulp.nl kun je zien waar je in jouw gemeente terechtkunt.

Cliëntondersteuning vanuit de Wlz

Iedereen die zorg krijgt via de Wet langdurige zorg (Wlz), kan hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Zo krijg je antwoord op al je vragen over het regelen van langdurige zorg en hoe dit precies gaat.

Kijk op de website van het zorgkantoor voor de contactgegevens van onafhankelijke cliëntondersteuners.