Wat begon als een manier om elkaar beter te begrijpen, groeide uit tot een award-winnende podcast. Aan tafel zitten Thijs en Odette. Thijs is radiomaker bij Radio LoHo en krijgt ambulante begeleiding van De Twentse Zorgcentra. Odette is gedragswetenschapper en was in 2019 de orthopedagoog van Thijs. Ze maken samen een podcast over autisme, Aut of the Podcast. In Aut of the Podcast praten Thijs en Odette over hoe het is om autisme te hebben, wat erbij komt kijken en bespreken vooral de ervaring van Thijs. De podcast bestaat vijf jaar, een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken.

Even terug naar het begin, waarom zijn jullie gestart met deze podcast?

Thijs: “Toen ik met Odette besprak dat reguliere therapie niet helemaal mijn ding is, zochten we naar een andere manier. Een manier die bij mij zou passen. Na dat gesprek, liep ik naar huis met een podcast aan over hoe je zelf een podcast begint. Je hebt eigenlijk maar drie dingen nodig: een onderwerp, een opnameapparaat en een internetverbinding. Ik dacht, wat als ik het onderwerp zou zijn? Dat deelde ik natuurlijk gelijk met Odette, die zo enthousiast was dat ik dacht: joh, ik ga dat met haar doen!”

Odette: “Dat vond ik best spannend, maar ik wilde het wel proberen. Ik moest wel even op proef bij de radio om te kijken of ik wel met een microfoon overweg kon. We maakten een proefaflevering. Die was echt verschrikkelijk!”

Thijs en Odette lachen. Ze vertellen dat ze eerst nog niet wisten of de podcast überhaupt de buitenwereld zou bereiken. Toch besloten ze om het online te zetten. Niet alleen als houvast om het te blijven doen, maar om anderen te helpen.

Odette: “Het doel was psycho-educatie voor Thijs, dat sloeg later om naar psycho-educatie voor anderen. Als mensen van elkaar begrijpen waarom iemand doet zoals die doet, komen ze er vanzelf achter dat autisme niet zo spannend is als het klinkt. Als iemand de podcast luistert omdat een nichtje autisme heeft en daardoor dat nichtje beter begrijpt, dan ben ik echt blij.”  

 

Thijs, in hoeverre heeft de podcast je geholpen met je persoonlijk ontwikkeling?

Thijs: “Het beste voorbeeld wat ik heb, gaat over Tinder. Toen ik in coronatijd op Tinder zat en een match had, kon ik er niet omheen om het te vertellen. Als je mij googelt, komt de podcast namelijk als eerste naar voren. Daardoor ziet iemand al vrij snel dat ik autisme heb. Meestal werd daar goed op gereageerd, waardoor ik leerde dat zo’n mededeling niet altijd negatief hoeft te zijn. Het werkte als stok achter de deur om er open over te zijn. Ik stelde me natuurlijk niet voor als ‘Thijs de autist’, maar het was wel benoemd in de Tubantia en op RTV Oost.”

Odette: “Ik stelde jou ook vragen waar je niet goed omheen kon. Bijvoorbeeld over in de kroeg staan tijdens Carnaval, hoe je dat doet als autist. Je besefte tijdens de opname hoe erg je tijdens dat soort events op je tenen kon lopen om maar ‘normaal’ over te komen. Je legde je trucjes op tafel, je hele hebben en houwen. En eigenlijk heb je nooit iets negatiefs uit je omgeving gehoord. Het leuke is dat het mij zelf ook aan het denken zette over hoe ik doe.”

Thijs: “Ja, en het gaat dan wel over mij, maar zonder Odette had ik dit toen niet gekund. Ik denk dat de kracht ligt bij de combinatie die wij vormen. Als ik iets vertel, kan Odette uitleggen of dat komt door autisme of omdat ik een koppige Tukker ben. Of gewoon Thijs.”

 

Wat zijn de belangrijkste dingen die jullie hebben geleerd door samen in gesprek te gaan?

Thijs: “Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik durf te benoemen dat ik autisme heb en dat ik het beter accepteer. Daarnaast natuurlijk alle kleine dingen die maken dat het gaat zoals het nu gaat.”

Odette: “Ik heb vooral veel ervaringskennis opgedaan dankzij Thijs. Ik heb veel over autisme geleerd uit boeken, van Thijs leer ik hoe het werkelijk wordt ervaren. Vanuit die professionele kant leerde ik ook het belang van een vaste behandelaar. Door een langere periode iemands behandelaar te zijn, leer je diegene echt kennen. Dan zie je de persoon die hij is, in plaats van de cliënt met de diagnose.”

 

Thijs en Odette hebben ook een BN’er te gast gehad in Aut of the Podcast. Diggy Dex, wiens echte naam Koen Jansen is, is een Nederlandse artiest en heeft een zoon met autisme. In de aflevering praten ze over Koens ervaringen als vader van iemand met autisme, maar ook in de rol van artiest. Zo’n leven is namelijk best hectisch van tijd tot tijd. De hele aflevering luister je hier.

 

Zijn er nog andere mensen die je graag zou spreken?

Thijs: “Sowieso Erik Scherder, die willen we heel graag een keer spreken. We hebben een aflevering over muziek en wat het met mij doet, maar die willen we nog een keer opnemen met hem erbij. Muziek heeft zo’n belangrijke werking bij mij, ik hoor graag van hem hoe dat komt. Toen ik mijn diagnose kreeg, kreeg ik geen medicatie maar een koptelefoon. Het helpt mij echt, de radio gaat ’s ochtends eerder aan dan de lamp.”

Odette: “Helaas is Erik een drukbezet mens, ik denk dat hij veel aanvragen krijgt.”

Thijs: “Ja, dat denk ik ook…”

Odette: “Ik heb ook weleens gecheckt of Annelies Spek openstaat voor podcasts, maar dat is tot nu toe ook nog niet gelukt. Veel grote namen hebben het al druk genoeg. We merken dat het vrij lastig is om in contact te komen, met Diggy Dex was dat heel makkelijk.”

Thijs: “Ja, ik stuurde hem gewoon een berichtje op Instagram. Hij reageerde al snel dat hij wel in gesprek wilde gaan, maar dat we nog even naar het management moesten mailen voor de formaliteit. Het was een heel toffe aflevering, echt een hoogtepunt van de afgelopen vijf jaar. Hij vertelde heel open over zijn zoon die autisme heeft en was heel stellig dat hij er niet van houdt om mensen met autisme een stempel te geven.”

Odette: “Wat we wel jammer vonden, was dat het niet is opgepakt door grotere mediakanalen. Misschien omdat het makkelijker is om te vertellen over beroemdheden die zijn vreemdgegaan dan iemand van wie het zoontje autisme heeft. Terwijl, zonder mensen met autisme hadden we niet geleefd zoals we nu leven.”

Thijs: “Zeker, kijk maar naar Einstein, Steve Jobs en Elon Musk.”

 

Wat kunnen we verwachten van Aut of the Podcast voor de komende vijf jaar?

Odette: “Ik roep al een tijdje dat ik een boek en een theatershow wil. Dat lijkt me echt gaaf.”

Thijs: “Dat laatste ben ik het mee eens, een boek weet ik nog niet. Ik zie mezelf niet typen achter een computer. Ik ben een doener, een podium past beter bij mij. Die theatershow is echt in de categorie bucketlist.”

Odette: “Ja, een soort Aut of the Podcast Live. Die combinatie van Thijs als autistische man en mij als gedragswetenschapper, dat kan alle kanten op gaan.”

Thijs: “Wel met de microfoon aan tafel voor een stukje veiligheid. Ik zou het heel leuk vinden om live luisteraarsvragen te behandelen. Om bijvoorbeeld tegenover verwanten te zitten en ervaringen te delen. Met de nadruk op de leuke en grappige kant van autisme.”

 

Met genoeg nieuwe ideeën kijken Thijs en Odette uit naar de toekomst van Aut of the Podcast. Ben je benieuwd naar meer? Luister dan snel de podcast via Spotify!

 

Lees meer ervaringsverhalen