Header

Heb je vragen over voeding? Of heeft je dokter gezegd dat je diabetes of een verhoogd cholesterol hebt? Dan kunnen de diëtisten van De Twentse Zorgcentra je helpen om je voeding aan te passen.

 

Wat is diëtetiek?

Veel mensen denken dat diëtetiek alleen over afvallen gaat. Dat is niet waar! Een diëtist geeft je advies over eten. Van gezond eten, maar ook over eten dat je lekker vindt. Gezond eten kan óók heel lekker zijn. We houden altijd rekening met jouw smaak en voorkeuren. En heb je bijvoorbeeld moeite met kauwen of slikken of een ander gezondheidsprobleem? Dan krijg je van ons een aangepast (dieet)advies, zodat je nog steeds lekker kunt eten.

Samenwerken met andere behandelaren

Ons voedings- of dieetadvies helpt je bij klachten en aandoeningen die te maken hebben met eten. Hierbij helpen we je bij je herstel, of het verbeteren van je gezondheid. Daarom werken we ook samen met andere behandelaren. Denk bijvoorbeeld aan de logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut of de praktijkverpleegkundige, arts of de gedragskundige.

De diëtisten  die werken bij De Twentse Zorgcentra zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en van de Diëtisten in de zorg voor met een Verstandelijke beperking (DVG).

Waar kan de diëtist bij helpen?

 • Buikpijn door bijvoorbeeld verstopping en zure oprispingen
 • Voeding bij kauw- en slikproblemen (samen met logopedie)
 • (Te veel) afvallen of (te veel) aankomen
 • Verhoogd cholesterol, diabetes, verhoogde bloeddruk
 • Geen eetlust, eenzijdig/onvolwaardig eten, selectief eetgedrag
 • Decubitus (voeding bij wonden)
 • Bij stofwisselingsziekten, epilepsie, autisme of voedingsproblemen bij een syndroom
 • Sondevoeding of klinische voeding (zoals drinkvoeding), als gewone voeding niet meer lukt
 • Voedingsproblemen die bij een syndroom of bepaald medicijngebruik horen
 • Kinderen in de groei
 • Dieetadvies met ondersteunende foto’s of picto’s

Voor wie is diëtetiek en voeding?

Diëtetiek en voeding is voor iedereen met een verstandelijke beperking en voedingsproblemen of vragen over voeding. Alle cliënten van De Twentse Zorgcentra kunnen hulp krijgen van de eigen diëtist. Woon je bij De Twente Zorgcentra? Dan heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Woon je niet bij De Twentse Zorgcentra? Neem dan contact op met het CliëntServiceBureau om te overleggen of behandeling mogelijk is.

 

Diëtist Trea

Wie gezond, gevarieerd en lekker eet, heeft een betere weerstand, herstelt sneller na ziekte en zit vaak letterlijk en figuurlijk beter in zijn vel!

Wat kost diëtetiek en voeding?

De kosten voor diëtetiek en voeding worden vergoed als je een WIz-indicatie hebt. Soms vergoedt de zorgverzekering de kosten. Ons CliëntServiceBureau legt je precies uit wat voor jou de opties zijn.

Hoe werkt het voedingsadvies?

Tijdens de behandeling gaan we met je in gesprek. We vragen naar je gezondheid, wat je gewend bent om te eten en te drinken en wat je lekker vindt. Samen met jou maken we daarna een afgestemd advies hoe, hoeveel en wat je het beste zou kunnen eten en drinken.

We houden bij het advies natuurlijk rekening met jouw medicatie en nog heel veel andere zaken. We proberen vooral goed te luisteren naar wat belangrijk voor je is. De diëtist maakt voor iedereen een eigen dieet of voedingsadvies, want iedereen is anders.

Wil je meer weten over diëtetiek en voeding?

Neem contact op met het CliëntServiceBureau. Zij helpen je verder met het regelen van diëtetiek en voeding.

088 – 430 44 44Mail ons