Header

Fysiotherapie

De fysiotherapeuten van De Twentse Zorgcentra zijn gespecialiseerd in problemen met bewegen bij mensen met een verstandelijke beperking. Van revalideren na een operatie tot het leren van een gezonde zit- en lighouding. We helpen je met advies en met oefeningen.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie helpt je om lichamelijke klachten te voorkomen, te verhelpen of te verminderen. Zo kun jij weer optimaal bewegen. Om tot het beste resultaat te komen, werken onze fysiotherapeuten samen met bijvoorbeeld ziekenhuizen of revalidatiecentra.

Bij fysiotherapie horen soms ook hulpmiddelen die je helpen om beter te bewegen. Dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelen, orthopedische schoenen of bedden die omhoog en omlaag kunnen.

Waar kan fysiotherapie bij helpen?

  • Pijn en problemen bij houding en beweging, bijvoorbeeld spierzwakte, spasme
  • Sensorische Informatieverwerking: omgaan met zintuiglijke prikkels
  • Revalideren na een operatie
  • Advies over rolstoelen en orthopedische schoenen
  • Valpreventie
  • Terugkerende luchtweg- of ademhalingsproblemen
  • Bij afvallen en het opbouwen van kracht, stabiliteit en conditie

Voor wie is fysiotherapie?

Fysiotherapie is voor iedereen met een verstandelijke beperking die hulp nodig heeft bij bewegen of je houding. Alle cliënten van De Twentse Zorgcentra kunnen gebruikmaken van fysiotherapie. Woon je bij De Twentse Zorgcentra? Dan heb je geen verwijzing van de huisarts nodig.
Woon je niet bij De Twentse Zorgcentra? Dan heb je wel een verwijzing nodig van je huisarts.

 

Eline, fysiotherapeut

In ons advies kijken we altijd naar jou en naar je mogelijkheden. Onze zorg past bij jouw persoonlijke situatie en is helemaal gericht op het doel dat je wilt bereiken.

 

Wat kost fysiotherapie?

De kosten voor fysiotherapie worden vergoed als je een WIz-indicatie hebt. Soms vergoedt de zorgverzekering de kosten. Ons CliëntServiceBureau legt je precies uit wat voor jou de opties zijn.

Hoe werkt fysiotherapie?

We beginnen altijd met observeren en onderzoeken. Daarna maken we een behandelplan voor je. De behandeling bestaat meestal uit oefeningen voor lenigheid, ontspanning, kracht, evenwicht en coördinatie. Vaak met oefenmaterialen zoals ballen, banken, een wandrek of andere oefenapparatuur.

Onze fysiotherapeut Lesley geeft een voorbeeld van zo’n behandeling:

“Voor de coronacrisis kon een van onze cliënten een aantal passen lopen met ondersteuning van een begeleider, als het nodig was. Tijdens de lock down bleven deze cliënt op de groep, waardoor het niet meer nodig was om te lopen. De woning is namelijk helemaal rolstoelvriendelijk.

Toen de cliënt na de lock down weer een keer moest lopen, ontstond er een gevaarlijke situatie. Gelukkig is het goed afgelopen. Maar we merkten direct dat er fysiotherapie nodig was om vallen in de toekomst te voorkomen. Samen met de cliënt zijn we aan de slag gegaan en na drie maanden kon de cliënt weer een aantal stappen zetten, aan de hand van twee begeleiders. Nu loopt de cliënt elke ochtend en avond van de slaapkamer naar de badkamer. Zo onderhoudt hij zijn loopniveau.”

 

Hulp van andere specialisten

Als het nodig is, schakelen we de hulp in van andere specialisten binnen De Twentse Zorgcentra. Dit zijn bijvoorbeeld artsen, gedragskundigen, ergotherapeuten of diëtisten. Ook kunnen we jouw persoonlijk begeleider en je familie betrekken bij de behandeling. Zo krijg jij de best mogelijke ondersteuning.

Wil je meer weten over fysiotherapie?

Neem contact op met het CliëntServiceBureau: zij helpen je verder met het regelen van fysiotherapie.

088 – 430 44 44Mail ons