Header

Merk je dat je psychische, emotionele of andere problemen hebt in je leven? Maar vind je het heel moeilijk om er over te praten? Dan is een therapie waarin ervaren belangrijker is dan praten, misschien een oplossing. Psychomotorische therapie is daar een goed voorbeeld van.

 

Wat is psychomotorische therapie?

Bij deze vorm van therapie staan jouw lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal. Hoe voel jij je in jouw lichaam? En hoe beweeg je het liefst? Met sport en spel kom je in beweging of sta je letterlijk stil bij je eigen ervaringen. Zo leer je jouw eigen gevoelens te herkennen. Niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan boosheid, dat kan je voelen ín je lichaam. Onze therapeuten kijken ook naar jouw lichaamstaal om je beter te leren kennen. Hoe gaat je ademhaling? En heb je last van lichamelijke spanning bijvoorbeeld? Als dat niet helemaal goed gaat, kunnen we je helpen.

Waar kan psychomotorische therapie bij helpen?

  • Herkennen en verkennen van lichaamssignalen
  • Het maken of vergroten van contact
  • Het vergroten van zelfvertrouwen en zelfstandigheid
  • Leren herkennen van en omgaan met emoties
  • Leren spanning te reguleren
  • Verbeteren van motoriek
  • Traumaverwerking

Voor wie is psychomotorische therapie?

Psychomotorische therapie is voor iedereen met een verstandelijke beperking die moeite heeft met het opkomen voor zichzelf. Of niet goed met zijn/haar emoties om kan gaan. Ook als je niet goed bent in het aangeven van je grenzen is deze therapie geschikt voor je. Alle cliënten van De Twentse Zorgcentra kunnen gebruikmaken van psychomotorische therapie.

 

Kimberley, psychomotorisch therapeut

Soms is je lijf voelen best lastig, maar als het lukt zegt het je zóveel.

 

Wat kost psychomotorische therapie?

De kosten voor psychomotorische therapie worden vergoed als je een WIz-indicatie of beschikking Jeugdwet hebt. Ons CliëntServiceBureau kan jou precies uitleggen wat voor jou geldt.

Hoe werkt psychomotorische therapie?

Psychomotorische therapie draait om bewegen en lichaamsgerichte oefeningen. De therapie is daarom ook vaak in een gymzaal, maar kan ook bij je thuis of in het zwembad gegeven worden. Je gaat lekker aan het werk, door te bewegen en oefeningen te doen. Je hoeft maar heel af en toe te praten. Je oefent met bewegen om zo nieuwe ervaringen te leren. Je krijgt ook nieuwe inzichten in je eigen gedrag. Bijvoorbeeld hoe je beweegt als je boos bent, of blij. Met onze oefeningen helpen we je ook nieuw gedrag aan te leren.

Andere vaktherapieën

Psychomotorische therapie is één van de vaktherapieën die je bij De Twentse Zorgcentra kunt volgen. Daarnaast bieden we ook muziektherapie en speltherapie aan.

Wil je meer weten over psychomotorische therapie?

Neem contact op met het CliëntServiceBureau: zij helpen je verder met het regelen van psychomotorische therapie.

088 – 430 44 44Mail ons