Header

Speltherapie

Therapie kan helpen bij je problemen, maar soms is het moeilijk om jezelf uit te drukken in woorden. Heb je emotionele, psychische of andere problemen waar je last van hebt in het dagelijks leven? Maar lukt het niet om daar goed over te praten? Dan is speltherapie een goede oplossing.

Wat is speltherapie?

Spelen is eigenlijk ook een taal, net zoals praten. Door te kijken hoe je speelt, leert een therapeut je goed kennen. Soms is het leven ingewikkeld, en laat je dat merken met boos, bang, opstandig, dwars, druk of juist teruggetrokken gedrag. In spel kan jij je gevoelens uiten en je ervaringen verwerken zonder dat je hoeft te praten. De behandeling sluit helemaal bij jou aan, want daar let de therapeut op bij het vormen van de relatie. Op die manier is speltherapie een veilige manier waarmee jij kunt experimenteren om zo nieuwe dingen te leren.

Waar kan speltherapie bij helpen?

  • Het maken van contact
  • Vergroten van het (zelf)vertrouwen
  • Verbeteren van concentratie
  • Omgaan met spanning en emoties
  • Oefenen met communicatie en interactie
  • Het verwerken van rouw en moeilijke gebeurtenissen
  • Het verminderen van gedragsproblemen

Voor wie is speltherapie?

Speltherapie is voor iedereen met een verstandelijke beperking die het lastig vindt om zichzelf uit te drukken met woorden. Alle cliënten van De Twentse Zorgcentra kunnen gebruikmaken van speltherapie.

Wat kost speltherapie?

De kosten voor speltherapie worden vergoed als je een WIz-indicatie of beschikking Jeugdwet hebt. Ons CliëntServiceBureau kan jou precies uitleggen wat voor jou geldt.

Hoe werkt speltherapie?

Met speltherapie gebruiken we spelen als een manier om je te begrijpen én je te helpen. Bijvoorbeeld als lastige gebeurtenissen of psychische problemen je sociale of emotionele ontwikkeling in de weg staan.

Onze therapeut kijkt goed hoe jij speelt. Zo ziet hij/zij hoe jij je gevoelens uit, ervaringen verwerkt en experimenteert met nieuw gedrag. Zonder dat je dat zelf onder woorden hoeft te brengen. Als de speltherapeut goed weet hoe jij je gevoelens uit en omgaat met emoties, krijg je een advies of behandelplan. Daarin staan doelen waar je aan kunt werken. Zo krijg je de juiste hulp, zonder dat je het in woorden hoeft uit te leggen.

Andere vaktherapieën

Speltherapie is één van de vaktherapieën die je bij De Twentse Zorgcentra kunt volgen. Daarnaast bieden we ook psychomotorische therapie en muziektherapie aan.

Wil je meer weten over speltherapie?

Neem contact op met het CliëntServiceBureau.  Zij helpen je verder met het regelen van speltherapie.

088 – 430 44 44Mail ons